Na začiatku boli Converse tenisky

Čo majú spoločné Elvis Presley, James Dean, Andy Warhol a Karl Lagerfeld? (Pre tých s čiernym humorom okrem toho, že sú všetci mŕtvi?) Všetci niekde na začiatku obdivovali a nosili v našom ponímaní už nesmrteľné Converse tenisky! Tie sa, či už v originálnej podobe alebo napodobeninách, držia dlhodobo na prvých priečkach obľúbenosti v segmente letnej obuvi a my vieme prečo!

Keď sa povie Converse, zainteresovaní si rovno predstavia plátenné tenisky s gumovou podrážkou a charakteristickou gumovou okrúhlou špičkou. Nízke tenisky pod členky alebo vysoké členkové modely – najprv boli Converse len čierne a biele, dnes ich už poznáme vo všetkých farebných variáciach, pričom však biela a čierna zostávajú jej chráneným dedičstvom.

Zdroj: Robel.sk

Converse sa stransformovali z myšlienky „obuť obyčajných ľudí“ na športovú obuv, aby sa neskôr, najmä v posledných desaťročiach, znovu stali obuvou denného využitia v bežnej populácii. Najväčší športový boom zažili Converse tenisky vďaka basketbalu, Chuckovi Taylorovi a popularite série All Star. Presne basketbalista Chuck Taylor bol ten, kto mal voči kvalite a využitiu „conversiek“ výhrady až natoľko, že sa išiel sťažoval „vrchnosti“ tejto značky. Tú jeho výhrady zaujali natoľko, že spolu vytvorili nový model, z ktorého vznikla už spomínaná kolekcia All Star.

Converse tenisky majú stabilnú základňu

Chuck Taylor zostane so značkou Converse spojený nielen ako nositeľ týchto tenisiek, ale aj ako dizajnér a inovátor. Converse tenisky originál sú aj dnes vyrábané z vysoko kvalitnej textílie, majú flexibilnú gumovú podrážku, vďaka čomu ich využijete pri väčšine športových ako aj nešportových aktivít. S pestrosťou jednotlivých modelov rastie aj fanúšikovská základňa značky, ktorej história sa píše už od roku 1908. Vtedy americký podnikateľ Marquis M. Converse  nemohol ani len tušiť, že vytvorí značku najpredávanejších topánok na svete!

Čo sa týka prevedenia topánok, pre Converse tenisky je typické šnurovanie. V posledných sezónach sa však medzi novinkami objavila aj slip-on obuv, ktorej možno asi len ťažko predpovedať taký úspech ako materskej topánke z čias All Star.

Zdroj: Robel.sk

Novinkou je však aj platforma, ktorú Converse nedávno dostali. Dokonca ich návrhári značky odeli do rýdzo koženého šatu! Tieto modely sa však predávajú v ešte vyšších cenových hladinách ako bežne, predpokladáme teda, že textilné modely budú stále to, na čom budú pokračovatelia pána Conversa v náväznosti na zákazníka stavať. Čas letných festivalov a vychádzok je síce za nami, ale bude aj na budúci rok, prečo nevyužiť napríklad nejaký sezónny výpredaj tenisiek a nepripraviť sa na budúce Converse leto? Aspoň sa budete mať na čo po zime tešiť!

Pridaj komentár